Krátké představení hry Rocket League

Nejen základní informace o hře Rocket League. Přečtěte si, proč je hra tak zábavná a proč byste si ji měli zahrát i vy. Tohle shrnutí a popis hry vás určitě naladí a dají větší důvod si hru prohlédnout nebo nastartovat vlastní raketové motory.

Pokud sem zabloudil někdo, kdo vlastně neví, co je Rocket League nebo na hru narazil, ale nerozumí tomu, proč je tak oblíbená, tak jste tu správně. Pokud vás hra zaujme, můžete k nalezení spoluhráče nebo pravidelnému přísunu novinek využít nové fórum komunity okolo Rocket League nebo napsat na Keen.

Úvod

Základní myšlenka hry Rocket League je velmi jednoduchá. Jak by to asi vypadlo, kdyby se hrál fotbal pomocí autíček na dálkové ovládání. Hráč ovládá jedno z těchto autíček a jeho cílem je "dostrkat" míč do brány. Jelikož jsme ve virtuálním světě, můžeme si dovolit autíčkům přidat raketové motory a Rocket League je na světě.

Image title

Hratelnost

Tato hra je typickým příkladem již otřelého hesla "Easy to play, difficult to master". Rocket League se tedy snadno hraje, ale dostat se na úroveň těch nejlepších vyžaduje mnoho zručnosti, času a zkušeností. Zápas nováčků vypadá tak, že se všechna auta chaoticky honí za balónem, do míče se "kope" pouze na zemi a pokud se někdo z nováčků rozhodne postavit do brány, protože někde četl, že je to tak správně, je téměř jisté, že z něj bude to, čemu říkáme "díra". Přesto jsou i takové zápasy zábavné, padá hodně gólů a po každém zápase cítíte zlepšení ve vlastní hře. Někdy si ještě zanadáváte na spoluhráče.

Naopak zápasy zkušených veteránů probíhají převážně ve vzduchu, brankář je nutnost a překonat ho není žádná legrace. Oproti začínajícím hráčům se v těchto zápasech více objevují přihrávky, nabíhání a vůbec kooperace mezi jednotlivými členy teamu. Zápasy jsou často o pár gólech a vyrovnané do poslední vteřiny. Každá chybka nakonec rozhoduje. Takové zápasy jsou lahůdkou i pro oko netrénovaného autofotbalisty.

Mechaniky

Jak je tedy možné, že je v úrovních hry takový rozdíl, a přesto je to vždy zábava? Mohou za to velmi chytré herní mechaniky. Rovnou si ujasníme, že toto je hra pro gamepad, ani na PC nemá smysl hrát na myši s klávesnicí. Každý si asi dokáže představit základní ovládání. Plyn, brzda a řízení, vše velmi citlivé a svižné právě proto, že jde o model na dálkové ovládání a nikoli o skutečné auto.

Kromě toho může každé auto skákat a to hned dvakrát v rozmezí dvou sekund. Pokud ve skoku polechtáte směrový joystick, provede autíčko salto v daném směru. Obě můžete kombinovat a to nejen mezi sebou, ale také s raketovým pohonem. Můžete tedy vyskočit zapnout raketový pohon a ve vzduchu ještě saltem odpálit míč. Samozřejmě se to trochu hůře realizuje, než říká. A i když se vám celý manévr povede, ještě musíte balon trefit a v nejlepším případě také nasměrovat na bránu. Souhra všech výše uvedených události se nováčkovi povede málo kdy.

Raketový pohon nemůžete využívat do nekonečna. Abyste mohli používat boost, musíte na stadionu sbírat palivo. To je sdílené mezi všemi hráči a především několik nádobek, které vám doplní vždy celou nádrž, se stávají důležitým strategickým prvkem na mapě.

Image title

Single/Multi player

Podle stylu hry jste asi poznali, že největší síla je v multiplayeru. Nicméně pouť každého hráče by měla začít v tutoriálu, tedy výukové části hry. Rychle se naučíte základní manévry a poté již trénujete útok, brankáře i zásahy ve vzduchu. Určitě se vyplatí pár hodin zde strávit a dostat hru do ruky.

Než začnete kazit hru ostatním, je možné vyzkoušet single player mód hry. Ten je velmi strohý a v podstatě máte na výběr buď jeden zápas s boty nebo sérii zápasů s boty zabalenou do "sezóny", která po zvoleném počtu zápasů vrcholí v PlayOff. Obtížnost botů můžete zvyšovat a ti nejtěžší vám na začátku určitě dokáží zatopit.

Pokud máte více gamepadů můžete si zahrát až se 4 kamarády na jednom zařízení. Více gamepadů platí i pro PC, kombinace gamepad a klávesnice+myš není možná a musíte mít i na PC pro každého hráče ovladač. Ono je to možná dobře, protože ten chudák na klávesnici by vám s hrou stejně brzo praštil.

Nejzábavnější je ale multiplayer. Svou lokální partu kamarádů můžete rovnou zařadit do fronty a zahrát si proti ostatním hráčům online v módech 1v1, 2v2, 3v3 (standard) až 4v4. První tři z nich si můžete zahrát také v hodnocené variantě "ranked".

Sladká odměna

V současné době hrajete stejný mód na jedné mapě s několika přeskinovanými stadiony pořád dokola. Jelikož je hratelnost tak dokonalá, ono by to možná i stačilo. Jenže velká část zábavy v Rocket League je také zvelebování vašeho autíčka. Můžete si vybrat šablonu nástřiku, barvu, ale také ozdobu anténky a hlavně styl vašeho boostu. To vše na několika velmi odlišných modelech aut.

Šablonu neboli obrázek a barvu vašeho nástřiku si asi dokážete lehce představit. Jak si tedy můžete ozdobit anténku? Na konec vašeho "drátu" můžete namontovat vlaječku, kulečníkovou kouli nebo třeba lebku, podkovu a srdíčko. Vytunit si ale můžete i animaci vašeho boostu. Místo klasického raketového pohonu tak můžete vypouštět duhu, rozhazovat bankovky nebo za vámi bude sněžit a vše je doprovázeno také charakteristickým zvukem.

Image title

Tyto bonusy si odemykáte postupně za každou odehranou hru. Je jedno, jestli vyhrajete nebo ne, vždy dostanete náhodný "dárek". Na výběr je toho dostatek, takže vám tato zábava na několik desítek hodin vydrží (po 20h mi stále pár věcí chybí).

Budoucnost:

Pro hru Rocket League bylo důležité, jakou bude mít odezvu u hráčů. Vzhledem k tomu, že téměř každý den zaznamenává nový rekord v počtu najednou připojených hráčů (v současné době je to asi 180 000) a na Steamu hra také stoupá každým dnem, myslím, že se alespoň nějaký čas nemusíme o budoucnost hry obávat.

Co nás tedy v blízké budoucnosti čeká? Autoři již oznámili novou mapu, která by se na rozdíl od současných skinů měla lišit i hratelností a prakticky tedy půjde o nový mód. Tato mapa, stejně jako všechny budoucí aktualizace gameplay charakteru, bude ZDARMA.

Plánují se také nové modely aut a další kosmetické doplňky. Obsah tohoto charakteru by pak měl být naopak placený. Věřím, že nejsem sám, kdo plánuje podobné balíčky kupovat a hru tak podporovat v dalším rozvoji.

Když mluvíme o dalším rozvoji, nesmíme zapomenout také na slíbený "pozorovatelský" neboli "observer" mód a možnost skládat partu napříč platformami.

Image title

Jak můžete vidět na zájmu o první ESL trunaj. Hra má slušně naběhnuto také v oblasti esportu. Tak neváhejte, nastartujte raketové motory a začněte trénovat své fotbalové dovednosti. Pomoci vám může také specializované fórum, kde můžete najít parťáka do týmu a popovídat si o vašich dosavadních zkušenostech.

1 Comment

  1. Avatar photo

    Harry Potter a jeho košťata ve vzduchu v odklonu od FANTASY do provedení SCIFI 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×