Recenze herní klávesnice ROCCAT Skeltr

Firma Roccat nám dodala zcela novou herní klávesnici Skeltr k prozkoumání a napsání recenze. Co si budeme povídat, vypadá moc hezky a důležitým prvkem má být propojení s tabletem či mobilem a další technické vychytávky. Tak se na ni pojďme podívat zblízka.

Roccat Skeltr

Balení a obsah

Balení je vcelku standardní, ale vzhledem k velikosti celé klávesnice je i krabice slušně rozměrná. Uvnitř naleznete základní věci jako je manuál, ovladače a také přídavný kousek pro opření zápěstí, který uchytíte na přední stranu Skeltru. Rozhodně doporučuji jej tam nechat, protože samotná klávesnice je docela vysoká pro příjemné psaní či hraní. Samozřejmě záleží na tom, kolik místa máte na stole. K balení dostanete i kabely k připojení tabletu či mobilu. Samotné kabely a koncovky ale mají jeden nedostatek, který zmíním později. Jinak není co vytknout a pokud dáte klávesnici jako dárek, určitě vizuálně nezklame.

Roccat Skeltr s mobilem a tabletem

Kvalita zpracování

Tady bude pro mnohé z vás zakopaný pes a musím to říct hned na začátku. I když klávesnice spadá do kategorie těch dražších, tak tlačítka jsou membránová a ne mechanická či snad magnetická. Osobně píši a pracuji standardně na mechanické klávesnici, ale většinou jsem měl k dispozici herní klávesnice membránové jako Skeltr i dříve. Proto se z mé strany nejedná o elementární chybu, která tento kousek rovnou vyřazuje z možného výběru pro koupi. Samozřejmě mechanické mají dle mnoha hráčů rychlejší stisk a jsou hráči, kteří membránové zpracování nespolknou. Proto tento fakt sděluji rovnou na začátku. V každém případě, když jsem hrál třeba League of Legends nebo nějaké FPS, tak pro mé potřeby je dostačující a časový rozdíl při stlačení už pro mě není tak velký. Stejně u mě má větší vliv zpomalení reakcí věkem než zpracování klávesnice :-).

Profil Roccat Skeltr
Pokud se podíváme na klávesnici z pohledu pevnosti a zpracování, tak jde o bezproblémový kus hardwaru. Nečekejte žádnou extra odolnou klávesnici, ale svou funkci splní bez nejmenších problémů a jestli s ní ve vzteku nebudete třískat do stolu, nebojte se, že by pár let nesloužila. Je celá z plastu a ano, jsou na trhu i lépe vypadající kousky, to je pravda. Ovšem o žádný šílený nedostatek nejde.

Co mi přijde ale přímo limitující pro funkčnost hands-free a volání skrz váš vlastní headset je použitý kabel a konektor do mobilu (tabletu). Dodaný kabel totiž má jack ukončený takovým způsobem, že pokud máte mobil v obalu, který má třeba u vstupu pro sluchátka 2-3 milimetry šířku, nečekejte, že si dodaný kabel do mobilu zasunete tak, aby vám držel a umožňoval poslech hovoru. Budete si muset pořídit jiný, který vám pasuje a nezůstává vystrčený ven. Tohle je dle mého chyba při vývoji, protože obaly používá hodně lidí a pochybuji, že budou chtít svůj přístroj kvůli propojení kabelem vytahovat ven z krytu.

Trošku se divím, že je použito tohle řešení, protože třeba Roccat headset Kave (recenzi naleznete zde) funguje přes bluetooth a nepotřebuje zbytečné kabely. Rozhodně bych tohle řešení uvítal i zde a měl možnost si vybrat, jakým způsobem klávesnici s mobilem propojím, abych mohl komunikovat. Zvlášť, když samotná klávesnice se UMÍ připojit k mobilu a spárovat kvůli dalším funkcím. Proč tedy nezvládá hlasový hovor a je nutný kabel?

Detail Roccat Skeltr
Když už jsme u kabelů, tak hlavní propojení s počítačem je z výborného materiálu, nejedná se o žádnou gumu, která by se někde zamotávala nebo lámala. K tomu dostanete krátký kabel na propojení audia a další kratší micro USB na USB.

Design

Jak můžete vidět z obrázků okolo, myslím, že design klávesnice je povedený, minimálně vizuálně. Všechna tlačítka a funkce jsou ihned dostupné a pozičně tak, abyste na ně kdykoliv dosáhli. Spíš naopak bych uvítal makro tlačítka na levé straně více odsazené od standardních kláves. Jsem zvyklý tuto část mít dále a velice snadno se mi stávalo, že jsem místo CTRL stisknul spodní tlačítko pro makro. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem nabindoval CTRL i tam a nemůžu se už minout a mám prostě 2x ctrl. Je to o zvyku, ale zrovna z mé strany mi tohle nesedělo. Také jsem párkrát v rámci zápolení mačkal střední profilové tlačítko u mezerníku místo samotné mezery a otvíralo se mi okno s Roccat Swarm, i když jsem jej nepotřeboval a vyhodilo mě to ze hry. Ale tohle jsou věci opravdu o zvyku a samotném nastavení kláves, kdy můžete vše přednastavené změnit či zablokovat.

Roccat Skeltr s mobilem
Všechna tlačítka i boční strany můžete mít podsvícené jakoukoliv barvou (můžete si sami napsat kód barvy), bohužel to vždy neodpovídá skutečné barvě, protože podsvícení je přeci jen limitované LED diodami. Je trošku zvláštní, že osvícení není kompletně skrz celá písmena, ale na první pohled svítí asi jen 60% od spodní hrany kláves. Je to jen detail, ale čekal bych, že to bude pěkně svítit skrz vše bez nějakého omezení. Diody jsou pravděpodobně přímo na spodní straně a vzhledem k tomu, že se málokdy díváte na klávesy kolmo, tak máte pocit, že vzdálenější část tlačítek nesvítí.

A jeden menší detail, asi po třech týdnech používání se začíná odlupovat nálepka na spodní části pro podporu zápěstí. Takže je lepší ji dříve či později strhnout.

Funkce a vychytávky

Cíleně dávám do nadpisu i vychytávky, protože to jsou věci, kterými si vás Skeltr bude chtít získat. V čem je tedy tak jiný? Proč byste měli utratit vcelku dost peněz za tuto herní klávesnici?

Začněme tím, co umějí nebo by měly umět všechny herní klávesnice:

  • Je samozřejmě možné si naprogramovat všechna tlačítka, jak potřebujete, a změnit jejich funkci.
  • Můžete mít tři profily, které si kdykoliv můžete přepnout.
  • Lehce si nahrajete makro tlačítka (já třeba používám pro psaní hesel). Samozřejmě můžete tlačítka vynásobit 3x, protože změna profilu je opravdu v mžiku. Tedy i tři sady maker.

Trošku mě zde zarazilo, že tabulátor není funkčně tabulátor, ale standardně tlačítko, které mění funkci dalších tlačítek, třeba i na myši. Pokud jste třeba zvyklí mačkat na myši hodně bočních tlačítek nebo naopak jich máte málo, tak místo TABu je něco jakoby Roccat interní shift, který tato tlačítka po dobu stisku může měnit na jiný profil a můžete si tak naprogramovat nové funkce na ty samé klávesy. Rádoby další ALT nebo CTRL, respektive další rychlý profil. Já si to rovnou v nastavení po chvilce hledání dal na běžný TAB. Samozřejmě pro jiné profily tuto vlastnost můžete nechat funkční a běžně ve hrách používat. Variabilita je zde opravdu obrovská a je jen na vás, jak si klávesnici nastavíte.

A čím je tedy konečně Skeltr klávesnice tak jiná? Co přináší revolučního?

To hlavní, co se snaží prodat, je propojení s mobilem, který můžete mít zasunutý lehce v horní části a používat jako několik věcí v jednom. Variant je několik.

Ovládání a nastavení přes Roccat Swarm
– na obrázcích níže vidíte možnosti, jaké lze v aplikace nastavit. Přes blikání, svícení, změny kláves, rychlosti opakování, maker, párování s mobilem atd. atd.

Roccat Swarm Skeltr obrazovka 1Roccat Swarm Skeltr obrazovka 2Roccat Swarm Skeltr obrazovka 3

Propojení přes bluetooth

Pokud mobil spárujete, tak pravým horním tlačítkem na klávesnici dokážete jednoduše přepínat, zda chcete psát na počítači, nebo na mobilu. Můžete tak mít lehce otevřený třeba Twitter nebo Facebook a jedním přepínačem odpovídat na mobilu a pak pokračovat dál v rozdělané práci nebo hře. Pokud si na to zvyknete nebo dokonce rádi využijete i pro jiné aplikace, kdy si rozděláte tablet a jedním přepínačem velice rychle píšete i na něm přes klávesnici, je to paráda. Jde vlastně o možný další monitor. Bohužel, pokud máte na mobilu nebo tabletu nějakou nestandardní aplikaci pro psaní (já třeba Swift keyboard), tak přestane být použitelná a často se mi stávalo, že jsem měl mobil spárovaný se Skletrem a když jsem pak chtěl něco psát na mobilu, nemohl jsem, protože mi to nabízelo pro mě nefunkční klávesnici pro psaní. Musel jsem tedy na mobilu zrušit spárování nebo vypnout bluetooth.  

Propojení skrz audio kabel

Jestliže chcete mít možnost se svým headsetem (sluchátky s mikrofonem) telefonovat a nemuset se trápit s mobilem, není nic jednoduššího. Jen je potřeba mít mobil propojený audio kabelem a jak jsem již zmiňoval, pozor na široký obal, kdy konektor nemusí jít zastrčit. Zvuk a fungování je naprosto bezproblémové a snadno můžete nadále hrát hru a zároveň telefonovat bez držení mobilu. To samé nabízí i Roccat sluchátka Kave a dle mého to je u nich vyřešené lépe přes bluetooth bez nutnosti dalších kabelů. A pokud je již máte a používáte, je tato funkce vlastně zbytečná.

Roccat Swarm Android 1Roccat Swarm Android 2

Spárování přes lokální síť a mobilní aplikace ROCCAT Swarm

Našel jsem dvě aplikace pro můj Android. První, Power-Grid, spustím, ale nejsem schopný se spárovat a prakticky je nepoužitelná a padá. Druhá, ROCCAT Swarm už je o něčem jiném. Jak můžete vidět na obrázcích nad a pod tímto odstavcem, získáte přes připojení přes síť vlastně jakýsi ovladač nejen celé klávesnice, ale můžete ovládat přehrávač, mikrofon, hlasitost zvuku, vidíte využití RAM, přenos dat, teplotu GPU, teplotu jader CPU a využití CPU.

Zároveň je tam možnost ovládat a nastavovat celou klávesnici, vidět počet úhozů, oprav a další vychytávky.

Co mě zaujalo, je možnost hlasovat, jaké nové věci mají být vyvinuty. Máte 12 bodů, které rozdělíte do několika funkcionalit a snad k tomu budou přihlížet i vývojáři. Hlasovat lze jednou denně. Jedná se o vývoj funkcí pro mobilní aplikaci ovšem na druhou stranu je vidět, že se chystá možnost živě nahrávat videa z her, časovače, propojení s dalšími Roccat produkty apod. Tedy za pár měsíců může mít Skeltr další super vlastnosti.

Roccat Swarm Android 3Roccat Swarm Android 4

Shrnutí

Co si budeme povídat. V době psaní recenze je klávesnice na Heuréce za 4.990,- a žádný prodejce. Což se určitě brzy změní.

Z mých asi tří týdenních zkušeností mohu říct, že jsem s ní spokojený, dobře se mi na ní píše, během hraní jsem neměl nejmenších problémů a vše funguje, jak má. Ale na tohle stačí klávesnice do 2.000,- V čem tedy exceluje nebo pro koho je za tuto cenu určená?

Kvalitativně není na úrovni takto vysoké cenovky. Tady si nemusíme nic nalhávat. Na druhou stranu, ostudu vám doma určitě taky neudělá a osobně se mi s klávesnicí velice dobře pracuje. Instalace je bezproblémová, vše se updatuje bez zádrhelů a celá podpora Roccat produktů je na vysoké úrovni. Roccat pracuje na mnoha produktech a všechny se snaží spojit do jednoho balíčku a jedné aplikace pro ovládání. Osobně mám od této firmy již asi 4 produkty a všechny se začínají pěkně propojovat a podporovat. Roccat Swarm je slušná aplikace a dokážete s ní nastavit vše potřebné během chvilky.

Komu mohu klávesnici Skeltr doporučit, jsou asi hráči, lidé, kteří hodně píší, používají další nástroje a přístroje, mají rádi kolem sebe hodně multimediálních zařízení a využijí tak všechny možnosti, které klávesnice skýtá. Propojení s mobilem či tabletem, telefonováním, možnost získat ovládání klávesnice a počítače skrz mobil a jsou to hračičkové s další extra výbavou po bytě a propojení a ovládání těchto zařízení na dálku se jim bude hodit. A pokud k tomu potřebujete sledovat teplotu CPU a další statistiky "střev" svého počítače, tak taky nemusíte moc váhat. Samozřejmě tohle vše máte často už nainstalované v počítači, ale zde můžete mít vše viditelně na mobilu a neustále na očích.

Proto bych řekl, že pokud spadáte do skupiny, která všechny tyto vychytávky opravdu využije, tak bych o koupi klávesnice uvažoval. Pokud hledáte opravdu "jen" klávesnici na hraní, tak můžete nějakou tu tisícikorunu ušetřit a koupit stejně kvalitní nebo i lepší kousek od konkurence.

Z mého pohledu se tedy nejedná ani tak o herní klávesnici, jako spíš o multimediální klávesnici. Což není samozřejmě špatné, jen ji každý nevyužije.

V hodnocení nezohledňuji cenu. Pokud využijete všechny funkce Skeltru, jak je popisuji nahoře, klidně si jeden bod přidejte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×