Recenze sluchátek ROCCAT Cross

Přinášíme recenzi sluchátek ROCCAT Cross, které jsou nejen pro hry a PC, ale i pro běžný poslech nebo snadné propojení s vaším mobilem a jinými zařízeními. Co dalšího nabízí a jaká je jejich kvalita?
ROCCAT Cross

Úvod

Do redakce se nám dostala nová sluchátka a byli jsme docela zvědaví na kvalitu zvuku a také co jiného oproti konkurenci nabídnou. Jak jsme totiž u firmy ROCCAT zvyklí, většinou se věnují u svých produktů různým detailům, občas až zbytečným věcem, které ale ve finále právě mohou být tím posledním střípkem, který rozhodne pro koupi hardwaru od tohoto výrobce.

ROCCAT Sova - krabice

Sluchátka Cross jsou vlastně herní headset, který by měl splňovat všechny požadavky člověka hrajícího jakoukoliv hru a poskytnout perfektní zážitek. Zároveň ale umožňují vyměnit si kabel a připojit klidně k mobilu nebo jinému zařízení přes běžný 3,5 mm jack. Tedy multiplatformní kousek nejen pro hráče her.

OBSAH BALENÍ

Když otevřete krabici, vybalíte jen pár věcí, které ovšem plně dostačují. Samotná sluchátka a dva kabely. První, opletený, je pro propojení s počítačem, kdy je mikrofon přímo implementovaný z boku jacku a druhý, kdy dostanete běžný pogumovaný kabel s mikrofonem přímo jako jeho součást, jak jste zvyklí třeba z běžných handsfree zdarma dodávaných k mobilům. U obou verzí vždy jen jednoduše zastrčíte kabel ze spodní strany levého sluchátka a vše je hotovo. Nečekejte také žádné další ovládací kousky ani přídavné "hračičky".

ROCCAT Sova obsah balení

Ovládání hlasitosti naleznete přímo ze zadní strany levého sluchátka, kde můžete velice jednoduše jedním prstem zesilovat a zeslabovat zvuk a zjistíte, že je to velice příjemná záležitost a snad i jednodušší jak hledat ovládání na počítači. (Já jsem při testování asi prvních 10 minut zjišťoval, proč mi sluchátka nehrají a jen jsem je měl na tomto nenápadném ovladači zeslabená :-)).

Vzhled, konstrukce, ergonomie

Musím hned na začátek říct, že třeba s porovnáním ROCCAT Kave jde naprosto, ale naprosto o jiný typ. A nelze je ani srovnávat. Ale pokud se podíváte na naši recenzi, tak rozdíl ve velikosti a hmotnosti je opravdu obrovský. Ostatně to vidíte i na obrázku níže.

ROCCAT Sova vs ROCCAT Kave

Tím chci říct, že Cross jsou opravdu malá, lehká sluchátka, které ani po dlouhém nošení skoro neucítíte. Má to i svá negativa, ale k tomu se hned dostaneme.
Designově se mi sluchátka líbí, z horní strany mají koženkový povrch, celá část na hlavě je z pěny až do krajů u uší (což u některých jiných kousků nebývá zvykem, často bývá změkčený povrch jen na horní části). Celá konstrukce je velice, velice pružná a nemůže se vám stát, že byste si nechtěně při špatném nasazení nebo schování do batohu něco zlomili. Uchycení samotných mušlí a náušníků vypadá krásně a doplňuje celý vizuální dojem včetně loga na nich vyraženém.

ROCCAT Sova sluchátka

Váha 185 gramů je naprosto parádní a jen umocňuje pocit při nasazení. Bohužel, je zde jedno velké ale. Jestliže máte trochu větší uši, rovnou tato sluchátka škrtněte ze svého seznamu. Osobně mám docela velkou hlavu, takže jsem musel mít šířku roztáhnutou na maximum. To by bylo ještě to nejmenší, ale pokud máte velkou hlavu, tak už zde můžete narazit. Co je ale neakceptovatelné, alespoň pro mě, je velikost náušníků. Nemyslím si, že mám uši extra velké, spíše malé. Ale vzhledem k uzavřenosti sluchátek mě asi po hodině začaly uši bolet a nošení se stalo nepříjemné. Kolegyně s tím neměla problém, ale pokud jste trošku kus chlapa (nebo ženy), tak bych rozhodně napřed šel do obchodu a chtěl si je vyzkoušet. Zde se jedná zkrátka o možný problém, který nelze ignorovat, a i kdyby byl zvuk na té nejvyšší úrovni a na světě nebylo nic lepšího, tak pokud vás bolí uši, je úplně jedno, co slyšíte. Bohužel.

Ale jak říkám, pokud tohle není váš problém, tak výše popsané neberte v potaz.

funkčnost a kvalita zvuku

Pokud budete chtít sluchátka používat třeba na konzolích nebo mobilu, kde máte pouze jednu koncovku na kabelu a mikrofon není veden zvlášť, nečekejte od něj žádné zázraky. Na druhou stranu, testovali jsme i hlavní přídavný mikrofon a jeho kvalita také není žádná sláva. V porovnání s konkurencí nebo lepšími, masivnějšími mikrofony bych jej hodnotil tak 6/10. Také mi někdy vadilo, že není možné mikrofon úplně odpojit nebo třeba zaklopit svisle kolem hlavy, aby nevadil. Mikrofon sice je hodně ohebný a lze s ním dělat psí kusy, ale jednoduše pořád trčí u vašich úst a nijak to nezměníte. Maximálně lehce jeho úhel. Je možné jej nechat trčet od hlavy do boku, ale v tomto případě musíte vytáhnout a zase zastrčit jack.

ROCCAT Sova ovladač hlasitosti

A jak samotná kvalita zvuku?

Rozhodně nelze říct, že by kvalita byla špatná. Pro  hraní her, poslech na mobilu, případně dívání se na film bez 5.1 audia jsou ve své cenové kategorii dobré. Basy jsou i na takto lehká sluchátka hodně výrazné a výšky minimálně dostačující. Zvuk je čistý, bez nějakého rušení nebo problémů. Určitě je ale lepší investovat do lepší zvukové karty, pokud nemáte opravdu kvalitní integrovanou, protože sluchátka hrají tím lépe, čím lepší máte zvukovku.

Pokud jsem měl možnost porovnat hudbu a filmy, tak tady je už kvalita horší. Třeba i starší, ale stále dobré Sennheiser PC 350 hrají čistěji, mají lepší rozsah a poslech je o třídu výš. Nehledě tedy i na fakt, že Cross jsou na uších extrémně nalepené a je to trošku jak mít pecky kolem uší. Což může být pro někoho plus, pro druhého mínus.

Shrnutí

Pokud nemáte příliš velkou hlavu a uši a preferujete opravdu lehká sluchátka, která můžete využít třeba i při cestě vlakem a ne jen doma u stolního počítače, tak s cenovkou do 2.000,- se rozhodně nejedná o špatný výběr. Sluchátka mají příjemně provedenou konstrukci, jsou lehká, designově povedená a pro běžné hraní a poslech hudby či dívání se na filmy určitě dostačují. A pokud je někomu ukážete, asi jimi bude překvapený nebo i trochu závidět.

Jestliže ale máte větší hlavu nebo uši, zajděte si je napřed vyzkoušet, ať nejste následně zklamáni, když vás začnou bolet uši.

V případě, že hledáte sluchátka pro poslech hudby nebo dokonce kvůli dívání se na filmy, tak si kupte jiná, která se na kvalitu zvuku soustředí a dokáží přinést za stejné peníze lepší zážitek.

V každém případě, rozhodně jde o docela povedený kousek, který si své kupce určitě najde a pokud hledáte lehký, kvalitní, přenosný a multiplatformní headset, určitě bych ROCCAT Sova minimálně zvážil.

ROCCAT Sova mikrofon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×