Recenze herní myši ROCCAT Kova

Máme tu další kousek od firmy ROCCAT k recenzi. Tentokrát jde o herní myš Kova. Měli jsme ji k dispozici něco přes měsíc a používali denně. Takže kromě standardních technických aspektů se dozvíte i jak se nám s ní celou dobu hrálo a pracovalo.


ROCCAT Kova je opět myš jak pro praváky, tak leváky. Je symetrická a dělaná tak, aby sedla do ruky opravdu všem. Jaké další přednosti či nedostatky ale má? Pojďme se na to podívat.

Technické atributy a kvalita zpracování

Zde jsou data ze stránek firmy ROCCAT:


Z obrázku poznáte, že vybavení a skryté "železo" uvnitř myši je zcela dostačující. A co víc, jak jsme psali v recenzi na Kiro, měl jsem osobně problém myš Kiro pořádně uchopit a příjemně s ní hrát. Tentokrát zde máme docela zásadní změnu, Kova je naštěstí o 1,1 cm delší a 0,8 cm vyšší. A i když se to nemusí zdát, udělá to hodně. Dokázal bych si představit ještě masivnější myš, aby se držela fakt perfektně celou dlaní, ale už i tato velikost je dostatečná a pokud nemáte velké ruce jako já, určitě s ní nebudete mít nejmenší problémy. Zároveň je pořád dostatečně malá i pro kratší prsty. Takže v tomto ohledu jsem mnohem spokojenější.

Váha je opět kolem 100 g, bohužel, nelze přidat nebo odebrat závaží. Takže pokud byste potřebovali nebo uvítali třeba o trochu těžší (či lehčí) myš, máte smůlu.

ROCCAT píše, že myš umožňuje 7000 dpi. Je použitý hardwarový senzor poskytující 3500 a softwarově je poté možné navýšit až na oněch slíbených 7000. K tomu máte 1,8 m dlouhý kabel s lemováním, takže nepříjemné zachytávání gumy zde nehrozí.

Zpracování působí velmi příjemně a z použitého materiálu a způsobu, jak myš drží, lícuje a jak se chová, si troufám tipnout, že by měla fungovat delší dobu bez nějakého většího problému. U Razer NAGA jsem tento pocit neměl a postupně mi taky NAGA odešla. Ovšem upřímně, tohle bude možné zhodnotit až po nějakém tom roce hraní. V každém případě Kova není tak drahá, případná výměna by tedy nebyla extra finančně náročná.

Design a pocity z používání

Pokud se podíváte na okolní fotky, uvidíte, že myš vypadá opravdu vydařeně. Ostré hrany, moderní vzhled, vyvýšené boky, osvětlení prostředního tlačítka a proužku u zápěstí, jednoduše vše vypadá velmi pěkně. Však si udělejte úsudek sami.


Co se týká používání, tak bych vytknul jen pár detailů. Určitě by bylo super dát do myši další závaží, a kdyby byla myš ještě větší, vůbec bych se nezlobil. Ale jedná se pouze o spíše subjektivní dojmy a nelze je proto brát jako negativum. Určitě mnoha z vás sedne do ruky a okamžitě bude pasovat.

Co je trošku zvláštní, jsou vyvýšená tlačítka na boku. Jde o "smart cast" tlačítka, často používané primárně v MOBA hrách. Nevím, jestli bych to nazýval přímo smart cast, přeci jen zde nejde o název, protože sami si můžete říct, jaký příkaz na jaké tlačítko nastavíte v každé hře. Musím se přiznat, že se na ně zvyká trochu hůře, protože zatím jsem nikde jinde podobně řešené čudlíky neviděl. Můžete ukazováček z levého tlačítka posunout přímo do boku a stiskne se, ale lze na ně poklepat bez problémů i z vrchní strany. Je to jen na vás.

Obecně bych řekl, že tlačítek pro herní myš tady není příliš. Pokud jste pravák, tak reálně nebudete schopní přirozeně používat ta boční u malíčku, protože jejich stisk je velmi nepřirozený. Takže vám zbývají dvě na levé straně (palcem naprosto v pořádku pro použití), levé, pravé, střední, změna DPI (možno přeprogramovat) a dvě vyvýšená. Tedy celkem 8. Pro nějaká "MMOčka" nemusí dostačovat, ale ROCCAT má funkci, kdy lze zmáčknout easy shift a dostanete zcela novou sadu tlačítek, která si musíte naprogramovat. Jen si budete muset zvyknout na používání tohoto způsobu.

pocity z hraní

Pokud si Kovu nastavíte opravdu, jak potřebujete, včetně DPI, tlačítek, vše si ochytáte a dostanete do krve, troufám si říct, že nebudete mít naprosto žádný problém. Přesnost myši je parádní stejně jako u Kiro, úplně zapomenete na fakt, že jde o kousek vyrobený i pro leváky a je tedy omezená tím, jak může být zpracována. A bez nejmenších problémů bude dostačovat jak občasným hráčům, tak těm na profi úrovni. Kdo může mít trochu problémy, tak to budou hráči MMORPGček. Bohužel, celkových osm tlačítek nemusí být dost. Pro tuto skupinu má ROCCAT připravený jinou myš se jménem Nyth, případně zvláštní hybrid Tyon. Uvidíme, třeba se nám dostanou i tyto zajímavé kousky na stůl a budeme moci přinést recenzi i na ně.

Ovšem pro "dotaře", "lolkaře" nebo "céeskaře" určitě nebude limitující počet tlačítek problém. Jak sám ROCCAT uvádí na svých stránkách, jde o MOBA a FPS approved myš, MMO nálepka chybí.

Software a Swarm aplikace

Jak jsme si už zvykli, tak Swarm aplikace je zcela bezproblémová, instalace i updaty probíhají jako na drátku a jakmile si zvyknete na nastavitelné možnosti a jak se vše ovládá, nemáte nejmenší problém vše změnit a nastavit přesně tak, jak potřebujete. Od změny osvícení, kde sice můžete dát barvu dle kódu RGB, ale třeba výběr barvy KeenGameru byl spíše fialový a neodpovídá úplně skutečnosti. Ovšem to není něco, co by extra vadilo. Samozřejmě si můžete nastavit profily ke hrám, makra, nastavení jednotlivých tlačítek, rychlost dvojkliku, scrollování (horizontálně i vertikálně) a další méně důležité věci. Ostatně, mrkněte sami na obrázky níže.


Shrnutí

Myš je aktuálně ke koupi asi za 1.200,- Za tuto cenu pořídíte moc pěkný kousek hardwaru a určitě neprohloupíte. Pokud vám nevadí méně tlačítek než kolik mají MMO verze herních myší, určitě se nemáte čeho bát. Zpracování, funkce a další vychytávky, které obdržíte, jsou určitě minimálně na úrovni této částky.

Kova má moc pěkný design, sedne jak do menších, tak větších rukou a určitě dokáže uspokojit i náročnější hráče. Takže za naši redakci můžeme jen pochválit, rozhodně jde o povedenější kousek než je Kiro, která je až příliš malá a pro dlouhodobé hraní méně příjemná. Najdeme zde několik menších nedostatků, jako je nemožnost měnit váhu, barvy nejsou vždy zcela věrné kódu a možná bych ještě uvítal, kdyby byla myš vyšší. Ale to jsou už jen malé věci a pokud jste levák, tak nemáte o čem uvažovat. Udělejte si pěkné Vánoce a ať vám Ježíšek myš ROCCAT Kova donese :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×