Home » Articles » Reviews » Hardware Reviews » Recenze herní myši ROCCAT KIRO

Recenze herní myši ROCCAT KIRO

Od firmy ROCCAT jsme dostali k recenzi herní myš ROCCAT Kiro. Pořádně jsme se jí podívali na zoubek a kolečko. Je vhodná ke koupi? A komu je určena, kdo by si ji měl pořídit? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Roccat Kiro detail
V balení jsme dostali jak samotnou myšku, tak i podložku ROCCAT Kanga. Manuál byl samozřejmě přiložen taktéž, ale co si budeme povídat, většina uživatelů a hráčů myš rovnou zapojí, stáhne ovladače a až pak zjišťuje, co to umí. Podobný postup můžete provést i zde, vše funguje bez nejmenších zádrhelů a ROCCAT využívá svůj software ROCCAT Swarm, kde můžete jednoduše ovládat nastavení všech hardwarových kousků od této firmy na jednom místě.

Roccat Kiro

Vzhled a rozměry

Jak můžete vidět na obrázcích okolo, myš je pěkná na pohled, i když zpracování i křivky nejsou nijak inovativní a nenajdete žádné barevné ozvláštnění. Co ovšem po zapojení do počítače okamžitě zaujme, je barevný nápis. Nejde o nic nového a konkurenční produkty také často svítí. U Kira si ale můžete nastavit jakou barvu chcete (z kompletního barevného spektra), včetně blikání nebo pomalého přechodu barev. Takže v noci na vás může zářit a blikat vaše oblíbená barva.

Roccat světlo
Pro mnoho z vás pravděpodobně hlavním důvodem pro zakoupení myši bude možnost držet ji jak levou, tak pravou rukou a to bez nejmenšího omezení. Balení obsahuje velice dobře zpracované doplňky, kdy můžete mít dvě tlačítka na pravém i levém boku. Případně jen na jednom nebo na žádném. Jestli vám tedy stačí pouhé standardní tři či pět (případně sedm) tlačítek a jste levák, určitě vás tento kousek potěší.

Velikostně je Kiro srovnatelná s konkurencí. Měří 12 cm na délku, 6,7 cm na šířku, 3 cm na výšku a váží 103 gramů (s tlačítky). Pogumovaný kabel má délku 1,8 metru a nebyl s ním žádný problém při používání, je vcelku tenký, flexibilní a nezavazí.

Co se skrývá uvnitř? Pro-Optic Sensor 2 s 2000 dpi, které je možné dostat až na 4000 v Roccat nastavení. Odezva 1ms, polling rate (rychlost komunikace) 1000Hz. Tedy dostačující jak pro běžné smrtelníky, tak i pro hardcore profi hráče.

padne do ruky?

Musím rovnou zmínit, že pro mě osobně je tato, ale i plno jiných myší, hůře použitelných a standardní kousky na trhu mi příliš nevyhovují velikostí. Mám docela velkou ruku (kolem 21 cm) a potřebuji masivnější úchop. Běžně aktuálně hraji s Razer Naga 2014, a dříve dlouhou dobu s A4Tech X7 a jinými většími kousky. Jak vidíte na obrázcích níže, vlevo vidíte, jak držím Kiro, vpravo držím Nagu. A ten rozdíl je při použití znatelný. Příliš velkou část ruky mám mimo myš a pouze prsty ji můžou držet pevně. Proto nejsem spokojený s úchopem a ovládáním obecně. Ale neberte to nijak špatně, pokud máte ruku běžné velikosti, určitě s Kirem nebudete mít problém.

Úchop KiroÚchop NagaPorovnání Kiro vs Naga
Obrovskou výhodou je možnost používat Kiro jak levou, tak pravou rukou. Jak jsem již zmínil, můžete si sami vybrat, jestli po bocích budete mít z obou stran další dvě tlačítka, nebo třeba žádné, nebo jen na jedné straně. Výměna součástí je naprosto výborně vyřešená. Oba nádstavce drží pouze magnet a vy pouhým odklopením potřebnou část odejmete a vyměníte, jak potřebujete. Jednoduché a snad cvak vše vyřeší a vše následně bez problémů drží u sebe.

Detail nástavce
Na druhou stranu si nemyslím, že by někdo z vás chtěl mít tlačítka na obou stranách. Osobně mi nešlo přirozeně používat tlačítka na straně u malíčku, vzhledem k pozici prstů to není jednoduché a pochybuji, že při hraní nějakého FPS byste měli čas měnit úchop, abyste mohli nepřirozeně mačkat další tlačítka.

Boky myši jsou mírně zvrásněné pro lepší úchop, horní strana je naprosto hladká. Tedy nic speciálního, ale bez problémů plnící svou funkci na 100%.

Z výše napsaného vyplývá, že k dispozici máte standardní tři tlačítka nahoře, jedno na změnu DPI a poté možné další dvě na každém boku. Kromě levého a pravého tlačítka lze všechny přeprogramovat ve Swarmu. Můžete jim přiřadit jakékoliv tlačítko, makra bohužel nelze.

jak se s ní hraje

Pokud byste rádi měli jednoduchou, neextravagantní myš, kdy nepotřebujete mít desítky tlačítek do nějakého MMOčka, naprosto splní vaše představy. Jednoduchý design, bezproblémový úchop pro hráče s rukou běžné velikosti a pohodový a přesný chod je přesně to, co od Kira dostanete.

V testovaných hrách (Battlefield 4, Overwatch, Path of Exile) nebyl nejmenší problém s myší zabíjet všechny, kteří si to zasloužili (nebo se dostali na mušku :-)). Myš naprosto splní vaše požadavky, není potřeba s ní šíleně manipulovat nebo hledat nějaké nastavení. Samozřejmě záleží na vašich prioritách, na jaké DPI jste zvyklí a co vyžadujete. Ale nastavení je zde robustní a DPI můžete měnit od  250 po 4000 (po 50) a máte možnost si uložit pět nastavení a tlačítkem velice rychle mezi sebou přepínat. Je možné si aktivovat třeba jen dvě nebo tři varianty z pěti.

Roccat Kiro
Přesnost, rychlost, reakce myši i senzoru jsou zcela bezproblémové. Jakmile si nastavíte, co potřebujete, můžete jít ihned zabíjet nepřátele, jak jste zvyklí. Musím ovšem říct, že třeba konkurenční Roccat jsem mohl používat přímo na stole bez podložky a neměl jsem nejmenší problém s přenosem signálu a přesností. U Kira jsem měl pocit, že stůl není schopná tak přesně mapovat, kurzor se cukal a jednoduše, bez podložky se ovládání stalo nepoužitelné pro bezproblémový pohyb. Na druhou stranu, podložka Kanga je perfektní a jak jsem byl zvyklý mít myš přímo na stole bez podložky a dodané kousky jsem vždy odložil, tak tentokrát jsem si ji na stole nechal a používám už nonstop. Pokud žádnou podložku ještě nemáte, mohu tento doplněk k myši rozhodně doporučit.

Software a nastavitelné možnosti

Kromě nastavení tlačítek nabízí Swarm i další možnosti. Ať už přes citlivost, rychlost scrollování, klikání a nastavení barvy až po výběr, jakou rukou myš držíte. Vše je intuitivní a bez nejmenších zádrhelů jsou všechny změny ihned aplikované. Detaily nastavení si můžete prohlédnout sami na následujících fotkách.

Swarm nastavenní
Swarm buttons
Swarm doplňující nastavení

shrnutí

Jaká Kiro tedy je? Pro koho je vhodná a měli byste si ji koupit? Tak to záleží na více faktorech.

Pokud hledáte myš, která by měla mít plno tlačítek a chtěli byste hrát MMOčka nebo jiné hry, kde potřebujete ovládat velké množství schopností, tak určitě není pro vás. Stejně tak ji nedoporučuji lidem s větší rukou, protože se nedrží příliš komfortně a sám jsem často nechtěně klikl pravým tlačítkem, aniž bych chtěl, jen z důvodu nepřirozeného držení. Na druhou stranu to může být trošku subjektivní, přesto mám radši, když pod rukou myš opravdu cítím všude a ne jen pod prsty.

V každém případě pokud jste levák a nechcete moc tlačítek, myš můžu určitě doporučit. To samé platí, jestli se považujete za zapáleného hráče FPS her. Rozhodně s touto volbou nebudete mít nejmenší problém i na té nejvyšší úrovni přesně mířit, dělat rocket jumpy a všechny ostatní potřebné vylomeniny. Kvalita, přesnost i odezva je zde naprosto bezproblémová a nemusíte se vůbec bát, že by myš nestačila na vaše profi hraní.

V době psaní recenze se Kiro na trhu zhruba za tisíc korun. Není to málo, ale cena kvalitních konkurenčních kousků je často i nad dvěma tisíci. Dle mého názoru tedy patří spíše k těm levnějším. Svou kvalitou ale rozhodně nezklame ani ty nejnáročnější hráče.

Pokud tedy spadáte do skupiny, pro kterou je myš určena, určitě můžu ROCCAT Kiro doporučit a koupí neprohloupíte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×