Nový start českého UO serveru

Vraťme se v duchu do roku 2000. Co tak tenkrát mohl dělat takový průměrný český MMO hráč? Měl v zásadě dvě možnosti. S největší pravděpodobností ještě nevěděl, že je MMO hráč, protože dost možná ani nebyl online. Nebo hrál na nějakém českém free Ultima Online serveru.


Výběr byl opět celkem omezený. Mohl hrát na Kelevaru, kde dle vzoru oficiálních serverů (OSI) hrál postavu se skillcupem, tedy omezeným počtem skill pointů, které mohl dle vlastního uvážení své postavičce rozdělit do skillů dle vlastního výběru. Druhou možností byl server Dark Paradise, který pod taktovkou zbormistra Vasaka nasadil vlastní systém předdefinovaných povolání.

Troufám si odhadnout že Dark Paradisu se dařilo lépe. To znamená, že tam hrálo více hráčů a jak se postupem času zvětšovala dostupnoust připojení k internetu, zvesela bobtnala komunita hráčů a game masterů, kteří o hráče pečovali.

Jakkoliv bohulibá činnost bylo provozování UO serveru, hromadili se také stížnosti hráčů a rostla nespokojenost. Dark Paradise jel na starém emulátoru Sphere, který lagoval, padal a především se na něm hromadila spousta bugů, díky kterým se daly duplikovat předměty, mazat zabití modrých hráčů a tak dále.

Navíc game masteři propadali božskému syndromu a podporovali svoje kamárády a jejich guildy natolik, že si jednou několik UO pozitivních hráčů v čele s Jiřím Wallenfelsem řeklo, že toho bylo dost a začali pracovat na svém serveru.


Server Endor byl postaven na novějším emulátoru POL, s lepším hardwarovým zázemím a se zdravějším herním systémem.   Endor měl vlastní sadu povolání, vlastní originální mapu, zhruba stovku dungeonů a nezapomenutelné vychytávky typu srážení z koní, nebo třeba in-game kasína, kde se daly vydělat a především prodělat spousty zlaťáků.
Server měl obrovský úspěch, během prvních let jím prošly tisíce českých i zahraničních hráčů. Časem si dokonce čínští hráči vyžádali vlastní kopii serveru, která je fyzicky posazená někde za velkou čínskou zdí.

Nicméně čas je neúprosný a jakkoliv se jádro hry osvědčilo a je funkční dodnes, grafika Ultimy Online zastarala a naprostá většina online her přešla do 3D.

A tak jsme si zažili dlouhé roky World of Warcraftu, Lineage II a jejich klonů. Zatímco grafika her kvalitativně stoupala, obsah stále řídl a byl zlehčován tak, aby i slabší hráči byli konkurenceschopní. A tak se zase sebrali hráči a začali vyvíjet v takzvaných indie teamech MMO hry na kolenou.

Endorský team se rozhodl, že nechce nechat svoji hru padnout a pustil se do vývoje ESQ. El Somni Quas, jak zní celý název hry, je, nebo spíš bude kompletně postaven na světě Endoru, včetně pravidel a povolání, ale již v moderní 3D grafice. V současné době již jede interní alpha a těšíme se na veřejnou betu. Ale o ESQ to dnes není. Vývojářský team Endoru a ESQ se rozhodl, že po cca šestnácti letech spustí novou instanci Endoru, Endor Reborn.

Endor Reborn je nyní připraven ke spuštění a čeká na své hráče. Nejsou na něm žádné staré postavy, žádný hráčský majetek. Server bude spuštěn v pátek 25.05.2018 ve 20:00, včetně vlastního webu, fóra, vývěsky a nově i facebookového profilu https://www.facebook.com/Endor.reborn/

Team Endoru chce umožnit starým hráčům zažít po déle než dekádě návrat ke kořenům a novým hráčům možnost ošahat si herní systém, který je čeká v ESQ.


Samozřejmě brzdou bude stará grafika, kde herní okno má v originále 800×600 bodů, případně s pomocí utility je možné dostat se až na 1024×800. Ale za ty roky už spousta lidí pochopila, že grafika není to, co dělá hru hrou a navíc mají skalní endořané svět, kde mohou přečkat do spuštění ESQ. Navíc je možné, že team Endoru/ESQ bude mít pro hráče Endoru v ESQ nějaký příjemný bonus, nebo vzpomínkový předmět.

Každopádně další taková událost na české UO scéně se nebude opakovat a tak by nebylo dobré jí zmeškat.

Zbyněk Juračka

1 Comment

  1. Avatar photo

    Endor je sracka a Demo(GM) nafoukanej vul

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×