Reportáž z CEGC 2016 ve Vídni

Ve dnech 17. - 20. února se na půdě Vídeňské univerzity v Rakousku uskutečnil druhý ročník akce Central European Games Conference. Vše zahajoval Developer Day, následován hlavní akcí Indie Expo a 19. - 20. února proběhlo zakončení v podobě Austrian Game Jamu, který se konal v hlavním ústředí Microsoftu.

budova Vídeňské univerzity

English version will be published very, very soon!

Celá akce se konala na půdě Vídeňské univerzity, která byla založena v roce 1365 a je nejstarší univerzitou v Rakousku. Svou rozlohou a historickou krásou se skvěle hodila pro pořádání letošního CEGC a každému, kdo by přeci jen ve Vídni zabloudil, stačilo zeptat se na cestu na univerzitu.

CEGC akce se koná za podpory sponzorů a spadá pod záštitu neziskové organizace Games Austria. Jedná se o jednu z větších akcí ve Střední Evropě zaměřenou na herní vývoj, indie developery a herní komunitu. Podle slov výkonné ředitelky Mariebeth Aquino je hlavním cílem celé herního festivalu podpora vývoje her v oblasti Střední Evropy. A geograficky nejen tam, jelikož hodně návštěvníků i organizací pochází z Balkánu a spolupráce směřuje i více na jih.

v prostorách Vídeňské univerzityv prostorách Vídeňské univerzity

HLAVNÍ PROGRAM

Konference se zúčastnilo více jak 630 návštěvníků, k vidění bylo okolo 40 nezávislých vývojářů představujících své hry a celkem se konalo 60 přednášek a sezení se 70 přednášejícími z 18 různých zemí. Program se skládal z několika částí, jako třeba CE WIG & Diversity Summit, Education Summit a CEE++ Summit. Za vyzdvihnutí stojí taktéž Games Made in Poland at CEGC pojednávající o vývoji her od polských studií.

CE WIG & Diversity Summit

The Central European Women in Games and Diversity Summit byl jeden z nových summitů na CEGC. Cílem bylo podpořit přijetí a prosazení žen v herním průmyslu, jelikož rovnocennost je jedním z klíčových bodů pro rozvoj herního odvětví.

Education Summit

Na tomto sezení bylo možné hovořit a diskutovat společně se zástupci různých vzdělávacích institucí o vzdělávacích možnostech, cílech a dalších věcech týkajících se vývoje her v kontextu vzdělávání.

CEE++ Summit

Každá organizace angažující se v herním průmyslu zde mohla přednést své nápady, návrhy a projekty středoevropské herní komunitě. Cílem bylo podpořit herní vývojáře a herní průmysl ve Střední Evropě jako celek. Jednotlivé bloky, přednášky a nakonec i panelové diskuze se nesly v přátelském duchu, ale jednoznačně ukazovaly na fakt, že bohužel vzhledem k historii v našich zemích a politickým možnostem, jsme mnoho let za vývojem třeba v Německu, Francii, Nizozemí nebo třeba i v Polsku, kde již existují silné organizace, které profitují i ze státních dotací, jenž následně výborně podporují rozvoj všech menších i větších vývojářských studií. Snad se i tohle brzy podaří i u nás.

Na přednáškách zde byla ke slyšení známá jména jako třeba Tina Merry (ROU), Marek Rabas (CZE), Simon Sicko (SVK), Michal Staniszewski (POL), Marek Rosa (CZE), Aurélien Nicoleau (FRA), Thibaud Dorousset (FRA), Jari-Pekka Kaleva (FIN), Maciej Hoffman (POL), Pavlína Kalanderová (CZE), Michael Liebe (GER), Eline Muijres (NED), Thierry Platon (FRA), Matta Haggis (NED), Martine Spaans (NED), Eric Jannot (GER), Olga Afanasjeva (CZE) a další představitelé, například ze společností Unreal Engine a Polnisches Institut Wien.



CO BYLO MOŽNÉ VIDĚT?

V hlavním sále byly k vidění nové počiny indie vývojářů, mezi nimiž jsme mohli najít i česká a slovenská studia jako například Clayburger, Kubat Software, Charged Monkey a další. V prostoru pro prezentaci bylo z větší části slyšet němčinu a polštinu, ale když se člověk rozhlédl a více zaposlouchal, tak i velká část dobrovolníků, kteří se starali o chod celé akce, pocházela z České republiky. Je fajn, že se i u nás najde plno především studentů, kteří rádi pomůžou.  

Všechny mobilní, konzolové a hlavně PC hry jste si samozřejmě mohli vyzkoušet (ať už sami, nebo se svými přáteli), pohovořit o jejich vývoji a podat případné návrhy na zlepšení. Sami jsme vyzpovídali a kontaktovali mnohé vývojáře a v budoucnu se můžete těšit na recenze jejich her, na kterých tak tvrdě pracují.

České a slovenské hry

Hra kompletně vymodelovaná z plastelíny zaměřená na iOS a Android. Cílem je přeskakovat řeku po leknínových listech a nezemřít. Každý list má přitom omezenou výdrž a po čase zmizí. S tvůrci jsme se setkali už na GDS v Praze a zde si můžete přečíst i náš rozhovor.
Clayburger modelováníHopply Clayburger
Stejně jako na ostatních akcích i zde si návštěvníci mohli vyzkoušet vymodelovat vlastní postavu do hry.

Tahová 3D strategie pro více hráčů.
Aggressors of Ancient Rome - Kubat Software (CZ)Aggressors of Ancient Rome - Kubat Software (CZ)

Unikátní westernová plošinovka od slovenských vývojářů.
Blood will be Spilled - Doublequote Studio (SVK)Blood will be Spilled - Doublequote Studio (SVK)

Klikací hra pro mobilní telefony. Hráč kupuje válečníky, kteří automaticky chodí po vymezené trase a bojují s nepřítelem. Cílem je nedovolit nepřátelům proniknout až k vám. Aktuálně připravujeme video preview!
Sumonner's Tale - Charged Monkey (CZ)Sumonner's Tale - Charged Monkey (CZ)


Mimo herní počiny jsme mohli vyzkoušet některé zajímavé platformy a technologie. K otestování zde byl třeba software Cinema 4D umožňující trojrozměrnou modelaci objektů. Každý se tak mohl pokusit vytvořit na dostupném tabletu nějaké své dílo. Svůj stánek zde měl také Unity Engine.

Jedna z mnoha novinek byla například i služba AirConsole. Zjednodušeně se jedná o webovou službu švýcarské společnosti N-Dream AG, která nabízí lokální hraní desítek her za pomocí internetového prohlížeče a smartphonu. V podstatě stačí pomocí rozlišovacího kódu propojit mobily s prohlížečem a můžete bezplatně hrát. V nabídce je velká řada party her pro jednoho, nebo třeba 8 a více hráčů. Hry využívají smartphone a jeho funkce místo gamepadu. Oproti jiným herním počinům založeným na tomto systému musím uznat, že jsem byl po vyzkoušení velice překvapen. Hry běží v prohlížeči plynule a odezva mobilu je více než dostačující. Sám jsem zvědavý, jak bude pokračovat vývoj AirConsole v budoucnu. Jestli zanikne mezi ostatními projekty tohoto typu, nebo se postaví do řady velikánů jako třeba Steam atd. V každém případě o této platformě budeme ještě informovat a dodáme více detailů.

AirConsole - N-Dream AGAirConsole - N-Dream AG
Ve společenském salonku nacházejícím se hned vedle hlavního sálu bylo možné se občerstvit, posedět u kávy a vyzkoušet si některé retro kousky z herní historie. K dispozici zde bylo cca 8 klasických konzolí, na které si určitě mnoho z nás pamatuje. Bylo možné si zahrát retro hity třeba jako Tetris nebo Donkey Kong.

retro - 8 klasických konzolí

Fotky vystavujících indie vývojářů:

pohled do hlavního sálu




Rogues with Benefits

PITCH & MATCH 

Všechny důležité konference se pořádaly ve třech přednáškových sálech. A při zájmu o osobní pohovor jste mohli navštívit Pitch & Match místnost. Zde si stačilo domluvit pohovor skrz webovou aplikaci a pokud druhá strana schůzku akceptovala a pak i přišla, tak pohovořit o čemkoliv, co jste měli v hlavě a vyžadovalo osobní setkání. Přeci jen nebylo v lidských silách jen tak natrefit na všechny zajímavé osobnosti a na chodbě začít řešit důležité otázky :-).

Musím také upřímně říct, že jsme neměli šanci být na všech zajímavých přednáškách a věnovali jsme hodně času právě schůzkám s dalšími zajímavými lidmi. Ať už přes ředitele herních studií, tak šéfy herních festivalů (v Polsku, Německu, Chorvatsku) a rozhodně svým přínosem pro náš web nezaostávaly ani diskuze s profesory, lidmi zapojených do Evropských fondů, politických struktur atd. atd.

Samozřejmě to vše jen pro jeden jediný cíl. Zlepšit a rozšířit působnost našeho webu www.keengamer.com o další funkcionality a navázat úzkou spolupráci s jinými společnostmi asociacemi. Snad brzy sami poznáte, jak úspěšní jsme byli :-).

S kým jsme diskutovali?

  • Michael Liebe – Booster Space (GER)
  • Matta Haggis – Associate Profesor of Entertaiment & Creative Games, NHTV University Breda, Matazone Games (NED) 
  • Jari-Pekka Kaleva – zástupce European Games Developer Federation (FIN)
  • Team Red Panda – developer mobilní hry Fur Fight (SLO)
  • Yeve Drovossekova – grafička malující artworky do her (CZ)
  • Krzysztof Skoracki – šéf herního festivalu v Poznani
  • Alice Ruppert – herní designérka a vývojářka pro AirConsole (CHE)
  • Jakub Gemrot – profesor Karlovy univerzity (CZ)
  • Alex Mccredie – Business development manager Unity engine
  • Markus Wiedemann – Business Development Director

Fotografie z Pitch & Match:



Letošní ročník byl obohacen o Showcase, kde mohli vývojáři a zástupci různých společností představit své projekty. Mimo jiné jste zde mohli poslední den navštívit také náš tým (Karel Vik, Roman Vik a Jakub Kobela) a diskutovat s námi během pátečního odpoledne. Asi není nutno dodávat, že v pátek před koncem celého festivalu už téměř nikomu moc sil nezbývalo, takže žádné žhavé diskuze se už nekonaly. Ale můžete se aspoň podívat, jací jsme frajeři :-).

CEGC 2016 Showcase KeenGamerCEGC 2016 Showcase lovely KeenGamer team

CEGC AWARD 2016

V průběhu celé konference mohli návštěvníci hlasovat o nejoblíbenější hru a studio v rámci CEGC AWARD 2016. Vítěz byl vyhlášen na slavnostním finále celé konference, hned po závěrečném děkovném proslovu od Mariebeth Aquino.

CEGC 2016 závěrečné poděkováníCEGC 2016 závěrečné poděkování
CEGC Award 2016 vyhlášení vítězůCEGC Awards 2016 společné foto vítězů
Vítězným studiem se stali nizozemští The Rogues se svou hrou Rogues with Benefits. Druhou příčku pak obsadilo polské studio Plastic s atmosferickou plošinovkou pro PlayStation 4 Bound a třetí pozici získali britští DrDavient s lokálně multiplayerovou hrou Blockships. Po vyhlášení se hosté mohli přesunout do nedalekého Schwarzberg Baru kde se konala konečná party.

Vítězné hry:

1. Rogues with Benefits – The Rogues

Multiplayerová RPG pro více hráčů, kteří se vydávají bojovat a hledat poklady. Hra disponuje zajímavým konceptem – pokud zemřete, musíte svou postavu začít levelit od nuly. To přináší pokaždé nový a nový zážitek ze hry a zcela odlišné styly hraní. Rogues with Benefits se mohou též chlubit cenou INDIGO 2015 Audience Award.
CEGC Award 2016 první místo - Rogues with Benefits
2. Bound – Plastic

Atmosferická plošinovka na PlayStation 4 od polských vývojářů Plastic, která vás vtrhne do nádherně zpracovaného a pohybem zaplněného světa. Hra přináší skvělou atmosféru a soundtrack, stejně jako třeba hra Journey.
CEGC Award 2016 druhé místo - Bound
3. Blockships – DrDavient

Akční lokálně multiplayerová střílečka ve stylu Tetrisu od britského vývojáře Dave Coopera.
CEGC Award 2016 třetí místo - Blockships

ZÁVĚREM

Letošní druhý ročník CEGC byl ve znamení růstu. Jak v počtu zúčastněných vývojářů, tak přednášejících, prezentovaných her a bylo možné celou akci sledovat online na Twitchi. Vzhledem k tomu, že podobných akcí v našem okolí není příliš, všem vývojářům vřele doporučujeme se jich zúčastnit. Získáte plno nových impulzů, kontaktů, navážete přátelství a hlavně chuť dál makat na své hře.

Samozřejmě GDS v Praze má také svou vysokou kvalitu a atmosféru, ale pravděpodobně i k termínům a dalším zájmům je možné na obou akcích najít jiné vývojáře a jiné lidi, se kterými dát řeč o hrách, vývoji, finančních těžkostech v různých zemích a jednoduše, více se integrovat do herního průmyslu, který i v Česku a na Slovensku má ještě mnohé co dohánět.

Ale i proto vznikl náš web a právě v tuto chvíli finalizujeme databázi herních vývojářů a plánujeme opravdu mnoho věcí, jak pomoci všem, kdo se v tomto těžkém “businessu” pohybuje.

Určitě nás budete moci potkat opět na podzim na GDS v Praze, pravděpodobně i na GameDay 6. – 7. května v Třeboni a možná i na Game Access 15. – 16. dubna v Brně.

CEGC 2016 závěrečný ceremoniál

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×