Home » Articles » Reviews » PC Reviews » Samorost 3 – Video recenze

Samorost 3 – Video recenze

Na tento netradiční herní zážitek se mnoho lidí těšilo velmi dlouhou dobu. Od druhého dílu dělí Samorosta 3 celých 11 let. Ať už jste natěšený fanoušek nebo slyšíte o této adventuře poprvé, neměla by vám uniknout naše recenze.

Kup si Samorost 3 v našem eshopu za super cenu!

Shrnutí z video recenze

Dnešní recenze pojednává o v celku netradičním herním zážitku, který nám přináší již třetí pokračování kouzelné adventury Samorost z dílny studia Amanita Design. A že jsme si na tuto hru museli ale počkat, od druhého dílu ji dělí celých 11 let. Z původně studentského projektu se vyklubala dokonalá hra, která přináší mimo herního zážitku i zážitky z estetična a skvělého výtvarného zpracování.

Příběh

Hra se odehrává kdesi ve vzdáleném fantastickém vesmíru. Vy hrajete za malého skřítka, který je oblečen do čehosi, co připomíná pyžamo s čepičkou na spaní. Bydlíte si ve svém domečku, na své planetce a se svým psem. Tuhle poklidnou idylku Vám však pokazí nalezení příběhové knížky, která Vás inspiruje k podniknutí úžasného dobrodružství. 

Kdo zná předchozí díly této hry, bude muset oželet raketku s poetickým názvem Polokonzerva. V tomto díle si sestavíte nový vesmírný korábek, se kterým vyrazíte vstříc volnému vesmíru a budete cestovat z jedné mini planetky na druhou. Že se Vám to zdá až moc zdrobnělin najednou? Pro drsné hráče mám špatnou zprávu. Ve světě Samorosta je totiž všechno tak nějak roztomile zmenšené, takže se to jinak vlastně nazývat ani nedá.

Samorost 3 vesmírný korábSamorost 3 rébus s želvou

Hratelnost

Samotné dobrodružství probíhá ve hře formou všelijakých hádanek a rébusů, které musíte řešit. Některé hádanky, hlavně na začátku hry, jsou v celku snadné a brzy jim přijdete na kloub. Ty další jsou již obtížnější a mohou vás potrápit i na desítky minut. Rozhodně ale nemusíte věšet hlavu a hru vzdávat, protože všechny úkoly najdete v obrázkové nápovědě, která Vás navede krok po kroku přesně tam, kam potřebujte. Ovšem i k nápovědě se budete muset dostat přes jednoduchý rébus. Asi proto, aby nebyla úplně zadarmo a sama hra Vás nutila trochu se zamyslet nad tím, co jste ještě nezkusili a mohlo by to fungovat. A možností, těch je tady opravdu hodně. Takže najít tu správnou kombinaci nebo postup není vždy tak prvoplánové, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

Mezi asi nejtěžší rébusy patří ty hudební. V nich musíte opakovat sekvenci zvuků, které vydávají gigantičtí intergalaktičtí cvrčci. Pro toho, kdo byl obdařen hudebním sluchem a talentem, bude i nějaká cvrččí sonáta naprostá brnkačka. Ale pro mě osobně to bylo spíš brnkání na nervy a nekonečné koukání do nápovědy. 

Samorost 3 hudební rébus

Samorost 3 kouzelná nápověda

Jestli máte pocit, že vlastně nebudete vědět, co máte ve hře dělat, tak Vás musím uklidnit. K dispozici budete mít kouzelnou trubku, díky níž vyvoláte duchy některých věcí, a ti Vám sami povědí pomocí obrázků, co máte přesně udělat. Poté již přijdou na řadu ty slibované rébusy a zapojení Vaší fantazie.

Samotný hlavní příběh není zase až tolik dlouhý a pokud jste bystří a šikovní můžete jej za 3 hodiny klidně zvládnout. Pro ty, kterým by se to zdálo málo, mám dobrou správu. Tvůrci hru obohatili o plnění tzv. achievmentů, které plnit můžete a nemusíte. Záleží tedy čistě na Vás, jak dlouho chcete ve světě Samorosta pobýt a co všechno chcete vyzkoušet. Některé achievmenty splníte již v rámci hlavního příběhu, aniž byste se o to nějakým způsobem snažili. Někoho to motivuje dohledat i zbytek skrytých úkolů a pokusí se tak dohrát hru se vším všudy. Nechci zde řešit hlavní části příběhu, protože Vás rozhodně nechci okrást a o zážitek ze hry. Samotný děj již nechám případně na vašem hraní a objevování nového světa, protože to rozhodně stojí za to.

Amanita Design

Studio Amanita Design je malé vývojářské studio, které vytváří nezávislé a úspěšné hry. A teď … překvapení … pochází z České republiky. Ano, Samorost je česká hra. Ale jak jinak u nás se vytváří samé skvělé tituly. Co se týká dalších her, které toto studio vytvořilo, jmenujme dva předchozí Samorosty, Botaniculu a Machinárium. Všechny pojí kouzelný grafický design a zpracování pomocí hádanek a rébusů a zcela jistě stojí za vyzkoušení. Tedy minimálně předchozí díly Samorosta, aby vám neunikly i další příběhy tohoto skřítka.

Samorost 3 zákoutí na planetěSamorost 3 zákoutí planet

Celkové hodnocení

Z mého pohledu by bylo úplně nejjednodušší vypíchnout všechny superlativy, protože je to moje srdcová záležitost již od prvního dílu. Ale buďme objektivní a zhodnoťme hru pokud možno nestranným okem.

Mezi klady zcela nepochybně patří grafické zpracování, které je výjimečné a netradiční. Hra poskládaná z koláží rostlin a textur lesa Vás okamžitě osloví a vtáhne do fantastického světa vesmírné soustavy miniaturních planetek. Jednotlivé scény hry působí neotřelým a neokoukaným dojmem. A vždy na vás čekají drobná překvapení v podobě roztomilých zvířátek, které vydávají podivné zvuky, či mnichů s legračními kloboučky na čajových plantážích kdesi uprostřed vesmíru. 

Co se týká ovládání, tak hra se ovládá naprosto snadno pomocí myši. Malý tutoriálek na začátku hry Vás naučí "co a jak". Hardwarové nároky hry jsou velmi mírné a hru je možno spustit dokonce i na Windows XP. Zahrát si ji tak může skoro každý, kdo má funkční počítač.

Dalším bezesporu velkým kladem je soundtrack ke hře, který je věru mistrovské dílo a určitě dokáže skvěle podtrhnout atmosféru hry.

Samorost 3 zelená planeta

Samorost 3 ukázka rébusu

Suma sumárum Samorost 3 je naprostá bomba pro všechny, kterým tento styl hry sedí a nebojí se vyzkoušet něco nového a neotřelého! V krásném prostředí, s fantastickým příběhem a dokonalou hudbou tato hra vytváří úplně nový rozměr herního zážitku, který se Vám navždy vryje do paměti. 

Závěrečné hodnocení bude velmi kladné. Na deseti bodové škále by hra ode mě obdržela celých 9 bodů a ten jeden minusový bod je za to dlouhé čekání, až hra konečně vyjde. Hra prostě stojí za to, aby dostala šanci od širšího spektra hráčů, protože pro její divnotu a místy až halucinogenní individualitu ji budete milovat!

Autor: Verunassek

Kup si tuto parádní hru rovnou v našem eshopu!

9
Amazing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×