Home » Articles » Features » Interviews » Novus Inceptio – rozhovor o kampani na Steamu

Novus Inceptio – rozhovor o kampani na Steamu

Novus Inceptio - rozhovor s Martinem o celé akci a kampani na Steamu, jak probíhala příprava a samotný pokus o "zazelenání" a co vše to obnášelo.

Během posledních dní se Novus Inceptio dostalo do mnoha periodik, herních serverů a nejen čeští hráči a hráčská komunita se dozvěděla, že podobná hra vůbec existuje a vzniká. A to především díky úspěchu v Greenlight kampani na Steamu. A za KeenGamer jsme se rozhodli Martina, vývojáře Novus Inceptio, trošku vyzpovídat. Jak celá kampaň probíhala, co jej překvapilo nebo potěšilo, jak vše probíhalo a co by třeba zpětně udělal jinak. Myslíme si, že mnoho z vás překvapí jeho odpovědi. A pro začínající vývojáře můžou být právě jeho slova tím pravým impulzem a motivací zkusit něco podobného.

1. Můžeš říct, proč ses rozhodl jít na Steam a Greenlight? Proč jsi nešel třeba na KickStarter nebo jiný crowdfundingový server?

KickStarter, či jiný crowdfunding byl sice v plánu, ale nakonec po diskuzích a hlavně důkladném zvážení bylo jasné, že pro můj projekt je nejlepší jít rovnou na Steam a nabídnout předčasný přístup. Při současném stavu, kdy hru vyvíjím sám, by mne KC odrovnal jak časově (měsíce příprav na kampaň místo samotného vývoje), tak psychicky. A nakonec by projekt šel na Steam až za hodně dlouho. Takto je možné dostat mezi fanoušky hru už ve vývojovém stádiu a získat tak cennou zpětnou vazbu, kdy fanoušci budou moci projekt podpořit finančně koupí a zároveň se spolupodílet na ladění herních prvků. O tom všem je předčasný přístup, jedná se o testování alfa verze s finanční podporou na vývoj.

2. Jak dlouho ses připravoval na vstup na Steam?

Popravdě? Asi 4 hodiny. Popisové promo texty jsem měl již připravené pro GameDay 2015 a anglická verze již také byla připravena. Takže jsem si v neděli řekl, že zaplatím poplatek a dám projekt na Steam. Spustil jsem aktuální build, natočil video pro Steam – doladil popisky atd. a v neděli v 17:00 jsem spustil kampaň.

3. Co všechno obsahovala příprava? Bylo složité splnit podmínky pro Steam? Kolik to celé stálo peněz a času? 

V základu bylo vše již hotovo, jelikož se dělala velká příprava na GameDay v Třeboni (8. – 9. 5. 2015). Je tedy těžké určit, kolik to zabralo ve skutečnosti času. Pokud vezmu v potaz přípravy na GameDay, tak asi měsíc. Co se týče financí, vstupní poplatek na Steam je 90 EUR. Zařízení všech formalit bylo na pár minut.

Celý vstup na Steam byl ale impulzivní. Před kampaní měl být dokončen oficiální web s odhalením hlavního příběhu a vysvětlením nejasných částí projektu + trailer definující hru. A hlavně založení firmy. Toto vše se tedy muselo odložit až na současnou dobu po kampani namísto před ní. Proč? S ohledem na čas a nejisté schválení (odhadoval jsem, že schválení bude trvat zhruba měsíc až dva), jsem se raději rozhodl, že nejdříve vypustím hru na Steam Greenlight a postupně během kampaně budu vše dodělávat a připravovat. Kroky, které budou následovat teď a měly být před samotnou kampaní, jsou ale finančně trošku náročnější.

4. S jakým očekáváním jsi do toho šel? Jak sis myslel, že to bude celé probíhat? Bál ses do celého procesu vstoupit, abys třeba nezjistil, že o tvou hru není zájem?

Má představa byla, že vše bude trvat měsíc až dva a bude čas na doladění detailů pro kampaň. K tomu jsem chtěl pomalu začít šířit informace mezi lidi a snažit se získat hlasy pro potřebné schválení. Obava byla na místě, ale na druhou stranu je třeba riskovat a hlavně jiná cesta, jak se dostat na Steam, pro mne ani nebyla možná.

5. Co se dělo první den po zveřejnění na Steamu? Přeci jen bylo vidět, že během pár hodin začala komunita okolo tvé hry hodně navštěvovat Greenlight stránku a hlasovat. Vše vypadalo velice dobře. Co se tedy hned první den, v pondělí, odehrálo?

První hodiny byly tak nějak dle očekávání. Díky silné komunitě cz/sk fanoušků jsem doufal, že start bude dobrý, a pak se vše uklidní. Zklidnění se ale nedostavilo, přes noc se projekt pořád šplhal nahoru, takže jsem musel začít měnit strategii :-).

Hned v pondělí ráno jsem připravil tiskové zprávy a obeslal naše i zahraniční média bez ohledu na stav prezentace. Zároveň jsem musel narychlo udělat Presskit pro novináře a další drobnosti (některé věci jsem probíral s ostatními vývojáři, kteří měli Greenlight již za sebou atd.). Během dne se po internetu začala šířit lavina a většina hlavních cz/sk médií reagovala na tiskovou zprávu a sepsala informativní článek (za což všem děkuji!). Další dny se zapojila i zahraniční média. Musel jsem rychle studovat strategii již schválených projektů a zjišťovat, jak ostatní komunikovali během kampaně a zachovat si i dosavadní přístup ke komunitě (otevřenost a vstřícnost).

6. Splnil začátek kampaně tvá očekávání? 

Ne :-). Nečekal jsem takový zájem o projekt. Takže nesplnil, spíše překonal a donutil mě změnit následný postup během dalších dní.

7. Dle všeho jsi najednou začal být docela známá a kontaktovaná osobnost. Jak jsi to přijal? 

Není to tak horké, nejsem žádná celebrita, ani se tak necítím. Ale ano, projekt se dostal ještě více do povědomí, a proto i mé jméno. Ovšem držím se při zemi, prioritou je pořád projekt a upřímně, byla to jen Steam Greenlight kampaň. Pravda se ukáže, až hra přejde do předčasného přístupu.

8. Kontaktovalo tě hodně firem? Třeba i mezinárodních, distribučních nebo jen menší firmy, studia, která chtěla pomoct? 

Přišlo hodně nabídek s pomocí atd. Některé na pozice, které jsou již obsazené a jiné na pozice, které se teprve budou zřizovat. Ovšem na ně je potřeba nejdřív zajistit finance. Takže ano, e-mailů a zpráv na vyřizování bylo hodně.

Došlo i k navazování kontaktů s korporacemi z asijských zemí (Korea, Japonsko, Čína apod.), kde je teď v jednání případná budoucí spolupráce pro asijský trh (kde má projekt nečekanou popularitu a zájem už delší dobu). Mají projekt opravdu hodně nastudovaný oproti západní komunitě a to nejen díky Steam kampani.

Ale prioritou je a vždy bude EU/US verze, takže rozšíření na východ je hodně vzdálená a nejistá budoucnost.

9. Objevily se třeba i osoby, které na tobě a tvé slávě chtěly jen vydělat, zneužít značku nebo jinak podvádět?

Tak tyto osoby se objevují pořád a je jedno, zdali běží nějaká kampaň či ne.

 10. Co další dny? Gradovalo vše ještě více, nebo to byl už průběžný hype a pořád jsi byl v jednom kole? Dalo se vše uřídit v jen jedné osobě?

V základu se to dalo uřídit. Vše už jelo samo a spíše jsem řešil různé dezinformace ohledně herních prvků či vytržené informace z kontextu. Vše už fungovalo bez větších zásahů z mé strany.

11. Pokud jsi to nestíhal, musel sis sehnat na výpomoc někoho jiného? Byl to někdo známý, nebo se objevili lidé, kteří rádi a třeba i zdarma pomohli tobě a tvému projektu?

Zapojil jsem na drobné úkony lidi kolem sebe, kteří mne tu a tam s projektem pomáhají na úrovní PR a komunikace.

12. Máš plno nabídek na spolupráci, případně i zaslané životopisy uchazečů, programátorů, kteří ti chtějí pomoct?

To ani ne, ani nikoho aktuálně nehledám (to až později). Tyto nabídky chodí postupně už delší dobu a průběžně si tak filtruji případné kandidáty. Spíše se ale objevovaly nabídky na překlady do dalších jazyků

13. Byl jsi překvapený, že už za pět dní byl konec a ty jsi skončil na desáté pozici? Co sis u toho pomyslel?

Schválení během pěti dní bylo překvapení. Hlavně to bylo v době, kdy Steam většinou neschvaluje (čas i den), takže to bylo velké překvapení. Zvláštní bylo také to, že ve stejnou dobu byly schváleny jen dva projekty (většinou se schvaluje tak 6-9 projektů, a to nejdříve po týdnu kampaně).

Hlavně opadl stres, protože ke schválení došlo o půlnoci z pátku na sobotu a mohl jsem tak ještě stihnout poděkovat všem fanouškům atd. V sobotu jsem byl celý den pryč a špatně by se vše řešilo. To mě asi potěšilo v danou dobu nejvíce, že mohu poděkovat včas a hned a nemít tak 24 hodin zpoždění.

14. Co si vůbec teď myslíš o celé akci na Steamu? Byl to opravdu tak obrovský úspěch, jak to vypadá?

Pro mne osobně to byl velký úspěch. Nečekal jsem to v takové formě a s takovým výsledkem. Sice jsou projekty, které jsou schváleny během dne nebo dvou, či se dostanou do TOP10 během kratší doby, ale je jich opravdu málo a mají mnohonásobně větší komunitu, či za nimi stojí známé jméno. Jsou ale i projekty, které čekají na schválení měsíce nebo dokonce půl roku. Prošel jsem si jich hodně i teď zpětně a porovnával. Pro NI to byl opravdu úspěch i s ohledem na to, že projekt je vnímán jako survival hra (což je chyba dosavadní prezentace a utajování příběhu), které většina lidí už nesnáší, čemuž se nedivím. Každopádně jsem rád, že projekt dokázal zaujmout, i přes ukázané malé procento herních prvků a s nálepkou další "Unity survival blbost" to ustál.

15. Není to pro tebe teď spíše velký závazek vydat něco, co bude opravdu hratelné a ne jen pozlátko, jak se stalo v minulosti, kdy autoři hru vydali v early access a pak zmizeli?

Je to obrovský závazek, ale to byl už od počátku. Nikdy jsem ale nepomyslel na to, že bych se na projekt vykašlal a nedokončil ho. Na projektu by se pokračovalo a bude pokračovat bez ohledu na to, jak by Steam dopadl, nebo pokud se po spuštění early access objeví negativní reakce (a 100% věřím, že ze začátku budou). Pořád si plním sen a hru dělám hlavně pro sebe a komunitu lidí kolem mne.

16. Udělal bys něco jinak, před, během a po kampani s těmi znalostmi, které teď máš?

Dodržel bych původní plán – dostat mezi lidi oficiální informace o příběhu a vysvětlení některých nejasností. Ale to jsou jen spekulace. Nepředpokládal jsem, že vše půjde tak rychle :-).

17. Co hlavního ti celá kampaň dala a vzala?

Získal jsem pozitivní feedback a další dobití energie pro vývoj. Nejvíce si cením toho, že hodně lidí v projektu vidí to, co já, a ne jen další survival hru do poličky. Stále to ale bude hodně dlouhá cesta vše doladit a splnit.

Kampaň mi vzala soukromí a klid na vývoj. Takže doufám, že se vše pomalu vrátí zase do starých kolejí a bude klid na práci na samotné hře.

18. Co úspěch na Steamu teď obecně znamená pro celý tvůj projekt a osobní život? Budeš se moci třeba i díky této akci věnovat už jen vývoji hry a staneš se více nezávislý, případně podporovaný sponzory?

Asi bych to vše tak moc nezveličoval :-). Sice se jedná o úspěch (když nic jiného, tak osobní určitě), ale nejedná se ve výsledku o něco obrovského. Držím se při zemi a jsem realista ;-). Ale ano, uspíší to proces založení firmy s investorem za lepších podmínek a s důkazem, že o projekt je zájem. Větší nezávislost (věnovat se pouze projektu) snad postupně přijde, to ukáže čas. Sponzoři se nehrnou – nemají důvod a ani je nehledám. Pouze s aktuálním ASUS ROG se můžeme soustředit více nejen na další drobné věci, ale je teď možné otevřít i ty větší a dodat další smysl a důvod mého sponzoringu.

19. Co bys řekl a doporučil lidem, kteří o Greenlight uvažují, ale obávají se do toho skočit, případně neví, jestli je to pro ně ta správná cesta?

Pro neznámé či začínající vývojáře není žádná jiná cesta, jak se dostat na Steam. Takže do toho jít 100% a nebát se. Ovšem rozhodně je třeba jít na Greenlight již s hratelným projektem – gameplay video atd. (na samotný koncept je na Steamu vlastní sekce a není nutný vstupní poplatek). Neřešit hlasy či postup do TOP100. Pokud je projekt zajímavý, tak si cestu najde. Hlavní je komunikovat s fanoušky a držet se při zemi. Sice to bude znít divně, ale je důležité nedělat projekt primárně pro peníze (na projektu je to ve výsledku hodně poznat). Nějaký zisk je určitě super, všichni v něj doufáme a nikdo dnes nedělá nic zadarmo, ale nikdy by to nemělo být to hlavní při tvorbě.

20. Chceš říct našim čtenářům ještě něco dalšího?

Doufám, že zůstanete projektu naklonění jako doposud. A pokud projekt podpoříte koupí během předčasného přístupu, tak mějte na paměti, že primární účel je podpora vývoje. Hra se bude měnit v podstatě před vašima očima. Nečekejte tedy plnohodnotnou hru – ta vznikne díky společné práci s komunitou.

A hlavně chci poděkovat všem, kteří projekt jakkoliv podpořili a to nejen během Steam kampaně – děkuji!

Pokud máte jakékoliv dotazy na Martina, vývojáře Novus Inceptio, tak je klidně napište do komentářů pod článkem. Přislíbil, že se zde pokusí na každou otázku odpovědět!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×