Home » Articles » Features » Interviews » Rememoried – rozhovor s tvůrcem Vladimírem Kudělkou

Rememoried – rozhovor s tvůrcem Vladimírem Kudělkou

Rememoried - zeptali jsme se Vladimíra na plno otázek ohledně tvorby hry, kde čerpal inspiraci a co mu vývoj a hra přinesla nebo vzala. Čtete dále.

Image title

Ahoj, můžeš se nám představit a říct o sobě něco bližšího? 

Ahoj, jmenuji se Vladimír Kudělka, pocházím z Brna, kde jsem také vystudoval Fakultu výtvarných umění VUT a v současnosti se plně věnuji tvorbě videoher, které mě od dětství nepřestávají fascinovat.

Image title

Co stálo za myšlenkou udělat Rememoried? Dost zvláštní hru jak z pohledu žánru, tak hraní? Kde jsi čerpal inspiraci?

Ta myšlenka se začala rodit někdy před rokem 2013 ještě za mých studií. Připravoval jsem svoji praktickou magisterskou práci a mým záměrem bylo vytvořit videohru. Nakonec však vznikla  „pouze” interaktivní instalace a na videohře jsem začal pracovat až po studiích.

Inspiraci jsem čerpal především ze svých vizuálních zkušeností, které se často promítají do mých snů, v nichž se dále transformují. Většinou jsem tak začínal pracovat se statickými obrazy, které jsem následně oživoval řádky kódu a nechal se unášet možnostmi, které nabízejí dnešní herní enginy.

Image title

Image title

Kolik lidí na hře pracovalo. Byl jsi to jen ty nebo vás bylo mnohem víc? 

Na hře jsem pracoval pouze já sám, ale spousta věcí, jako například hudba, se dá dnes licencovat za docela férových podmínek, takže člověk nakonec zjistí, že polovina tvorby je o art directingu.

Jak dlouho jsi na Rememoried pracoval?

Na Rememoried jsem pracoval dva roky. Nejdříve jsem hru zamýšlel jako malý projekt na tři měsíce vývoje, ale postupně přicházely další a další nápady, a pak jsem se už nestačil divit, jak rychle plyne čas.

Co bylo pro tebe nejtěžší a naopak i nejlehčí v celém procesu?

Asi nejtěžší bylo udržet po tak dlouhou dobu vývoje víru v sebe sama a dokončení projektu, hlavně když kolem vás průběžně vznikají skvělé tituly ostatních tvůrců. Jednou jsem dokonce pod takovým tlakem spojeným s únavou Rememoried vymazal včetně záloh. Ráno jsem si však naštěstí vzpomněl na DVD v odpadkovém koši :-).

Nejlehčí byl zřejmě samotný kreativní proces, neboť jsem měl od začátku vývoje celkovou vizi v hlavě, takže jsem nemusel v průběhu nic křečovitě vymýšlet.

Image title

Image title

Hodně lidí si stěžuje, že vlastně neví, co ve hře mají dělat a tápou. Bylo to úmyslně? Co vlastně bylo tvým cílem? Chtěl jsi hráče pobavit, poskytnout nevšední zážitek nebo co přesně?

Úmyslně to určitě nebylo, i když jsem s tím počítal. Jde o to, že jsem chtěl vytvořit hru čistě podle svých představ a neustoupit mainstreamu. Rememoried vyžaduje od hráče jistou dávku sensitivity a ta se podle mě získává jistou zkušeností. Zajímavé pak bylo zjištění, že mnozí přátelé výtvarníci hru prošli intuitivně bez větších problémů. Cílem tedy bylo uspokojit spíše podobně směřované hráče.

Hra svým způsobem vypadá, jako kdyby byl hráč zdrogovaný. Máš snad podobné zážitky ze svého života a jen jsi je převedl do virtuálního světa? 

S drogami je hra spojována od prvního dne, co jsem zveřejnil trailer, ale nemyslím tím nic agresivního. Já osobně musím fantazii krotit již v běžném stavu, takže se jakýmkoliv drogám vyhýbám :-).

Image title

Image title

Jak jsi spokojený s výsledkem? Ať už s prodeji na Steamu nebo přijetím hry ve světě? Hráči a zároveň i herními novináři, servery?

Myslím, že mohu s čistým svědomím říci, že jsem spokojený. Prodeje na Steamu jsou v rámci mého očekávání. To co mě však překvapilo, byl zájem zahraničních médií. Asi největší radost mi udělalo pokrytí na serveru Kill Screen, který je pro mě opravdu renesančním médiem. Vděčný jsem také za příjemné gameplay video od Polygonu a zapomenout nesmím na francouzský portál jeuxvideo.com, jenž hře věnoval nadstandardní pozornost od preview, recenze, videorecenze, streamování až po komentované hraní, aby následně udělil známku 16/20 – pro mě to bylo neuvěřitelné a v tu chvíli jsem si řekl, že to mělo smysl.

Na druhém konci jsou pak samozřejmě kritiky a ty nejtvrdší přišly paradoxně z České republiky a nebudu lhát, že mě nemrzely.

Po svých zkušenostech a tvrdé práci, máš chuť pracovat  na dalším titulu? Nebo třeba už máš něco vhlavě a dokonce se i tvoří?  Jaké máš plány do budoucna?

Chuť mám obrovskou, až mě to samotného překvapilo. V současnosti již pracuji na dvou titulech. Jeden bude multiplatformní a rád bych ho dostal na co nejvíce možných zařízení. Druhý se týká virtuální reality, která je pro mě o vzrušujícím objevování možností imerze.

Image title

Image title

Co bys řekl začínajícím indie tvůrcům, máš pro ně nějakou radu, čeho se vyvarovat a co určitě udělat?

Nejsem si jistý, jestli mám dostatek zkušeností, abych mohl někomu radit, ale během vývoje jsem si potvrdil rčení: „Ráno moudřejší večera” 🙂

Chtěl bys říct něco svým fanouškům, případně zájemcům o koupi nebo jen tak něco dodat?

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi posílají svoje dojmy, protože těch pár řádku mě mnohdy dokáže nabít energií na dlouhou dobu. Díky moc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

×